Интервю с Георги Атанасов

img
Jan
06

психолог по електронни спортове в BPro Gaming

  • Представи се с няколко думи:

Здравейте, казвам се Георги Атанасов, на 26 години съм, роден, живея и работя в гр.София. По образование и професия съм психолог с вече близо 4 години професионален опит, като в момента работя предимно в областта на организационното консултиране, отчасти подбор, оценка и развитието на екипи.

  • Според теб какъв е най-често срещаният профил на човек в esports?

Макар и за външния наблюдател видео игрите и по-конкретно електронните спортове да изглеждат еднакви, в същността си те са доста различни – с различна динамика, соло и отборни, по-стратегически или екшън насочени. В този смисъл не може да се определи точен тип играч, като най-често срещан. Със сигурност, обаче, можем да говорим за някои сходни характеристики и умения, сред които са стремежът към високи постижения, ориентация към резултати, стратегическо мислене и умения за взимане на бързи решения в стресови ситуации.

  • Какво те кара да смяташ, че в електронните спортове е бъдещето?

Мисля, че на този въпрос вече отдавна са отговорили в Европа, Азия и САЩ, където електронните спортове през последните няколко години отдавна са част от настоящето. Цифрите и мащабите, които стоят зад цялата индустрия като брой организации, турнири, наградни фондове, зрителски интерес и пр. говорят сами за себе си. В България е въпрос на време да се превърне в стабилна тенденция и немалко професионалисти работят усърдно в тази посока.

  • Какво те мотивира в „работата“ ти?

Най-голяма мотивация ми дават хората, с които работя. Най-вече тези, които са сериозни, търсят себеразвитие и прилагат наученото, което ги води до успех.

  • Имаш ли любими състезатели?

Не бих казал, че имам точно определени състезатели, но имам такива, които са носители на любими характеристики, стил на поведение и игра.

  • Каква е ролята ти в BProGaming?

Конкретната роля зависи много от текущото състояние на отбора и играчите, както и от заявката за работа /планиране, цели, време/. С BproGaming започнахме съвместна работа в средата на миналата година, когато имах възможност да работя с тогавашния roster по CS:GO и някои от целите тогава бяха свързани с това да поработим върху комуникацията, емоционалния контрол, справяне с т.н. в спорта choking и ред други, които излизаха в процес на работа. Всичко това се прави, за да се изгради един пълноценен и оптимално функциониращ отбор, който да постига успехи.

  • До каква степен методиката в електронните спортове се различава от останалите

Една от основните и най-често изтъквани като критика към esports, разлики между електронните и традиционните спортове е степента на самото физическо участие на играчите. Въпреки че, тя няма реално отношение към статута на електронните спортове като такива, в работата с играчите, това различие няма как да се пренебрегне. Много от спортните психолози и консултанти в спорта интегрират в практиката си игрови симулации и учене чрез физическа активност и ги пречупват през контекста на конкретния спорт. В електронните спортове подобни методи биха изглеждали нелепи. Това е едно от основните различия. За сметка на това, геймърите са много добри в умствените упражнения и визуализациите. Имат развито абстрактно мислене и боравят добре с по-сложни идеи и концепции. Тези качества са достатъчни, за да разберат и приложат успешно наученото в работата с психолозите и консултантите в екипа.

  • До колко важни са индивидуалните занимания и дискусии в отбора?

Във всеки пълноценно функциониращ отбор присъстват индивидуални и отборни дискусии под някаква форма. Не е казано на сто процента, че всеки преуспял спортист или отбор е работил с психолог, коуч или друг експерт. Факт е обаче, че ако потърсите информация за най-емблематичните представители, в който и да е спорт /в това число и електронните/, ще откриете, че в даден етап от кариерата си, са работили с консултант от подобен тип и в много редки случаи това не е дало резултат.

  • С две думи как състезанието влияе на психиката на състезателите?

Състезанието, като всяко стресиращо събитие може да окаже както много положителен ефект /страхотно представяне/, така и пагубен такъв /choking/. Истината е, че различните видове играчи реагират различно. Тези, които търсят адреналин, публика, нови емоции и преживявания се зареждат от състезателната атмосфера и се представят в най-добра форма. Това са хората, които обикновено по време на тренировка не се раздават на максимум или понякога изглеждат мързеливи. Истината е, че за тях трябва да има някакъв „залог“, за да играят на макс. От другата страна са играчите, за които публичните събития сами по себе си са достатъчно стресиращи, за да ги изкарат извън равновесие и да започнат да правят глупави грешки. Те се справят отлично по време на тренировки и се стремят да изпипват работата си докрай.

  • Какъв съвет би дал на младите, които искат да се занимават с електронни спортове?

Да не се отказват и да не разчитат на бързи резултати.

  • И един бонус въпрос – може ли да ни дадеш съвет, как да не се поддаваме на стреса?

Нека уточним, че в определена степен, стресът ни е много полезен. Най-вече в игра. Започва да ни влияе зле, когато изпуснем контрола над себе си, а той се гради както по време на тренировки, така и извън сървъра. Когато осъзнаем, какво и защо ни се случва, сме способни да поемем контрол над себе си и ситуацията, а щом това се случи, управляваме и стреса.

  • Какво си пожелаваш през 2020 година?

Пожелавам си най-вече здраве и търпение. Всичко останало ще се постигне.

  • Има ли нещо, което искаш да кажеш на българските гейминг фенове, което пропуснахме да те питаме?

Да се кефят повече на това, което се случва в България по отношение на гейминг индустрията и да не забравят, че в крайна сметка от тях зависи колко бързо ще се доближи тя до световните стандарти.

BProGaming: Благодарим за отделеното време на Георги и му желаем много професионални успехи!