БРАВО ГОСПОДИНЕ

img
Feb
26

… а дано ти мине!

5 Минутки за 5 Въпроса – искрено и лично с Александър Геренски!

(без Миглена Ангелова)

1. Напоследък виждаме, че все повече хора в България се ориентират към електронните спортове. Какво е личното ти мнение за случващото се?

JoSeKi: Хмм, кефя се като цяло на това, че всякакви хора се ориентират към електронните спортове – кой защото му харесва “джиткането”, кой, защото чул, че било преспективно. Обичам да давам Лили Иванова за пример – музикална любов на народа от миналия век не е научила никого да пее или да се развива. Те така е и с българските електронни спортове – успелите играчи само се тупат в гърдите и 1 лев не дават за хората, които още си мечтаят да се докажат, а в това време скачат по труда на останалите и нанасят нечувани загуби на българския гейминг.

2. Какво мислиш за българските геймъри и защо вие от BProGaming толкова упорито продължавате да се занимавате и да инвестирате?

JoSeKi: Много пъти съм чувал – “тия JoSeKi и DroW, какво си мислят, че ще почнат да дават заплати и то… ще стане?!”
хаХахаХаХа, На тия всички хора, мога да кажа, че месечните разходи за заплати са най-малкото напрежение или финансова трудност пред една спортна организация по гейминг. Ние в повечето аспекти не се различаваме по нищо от другите спортове и техните занятия. Изглежда в България ще мине време преди хората да осъзнаят, че повече от 15 години пропускат да се включат в съвременния бизнес – модерна версия на “народна топка” и “стражари и апаши”. Защо го правим ли ….? Защото истински вярваме, че това е бъдещето, макар и не пряко с клавиатура и мишка, и смятам, че действително помагаме на определена част от подрастващите да намерят себе си и да живеят при по-добри условия!

3. Какви грешки смяташ, че сте допуснали като организация?

JoSeKi: Грешки не може да няма – още повече, когато си първият, който извървява сам създаването на електронен спорт в България! BProGaming е продължение на мечтата на 3ма приятели (аз, DroW и Himy), които в миналото са прекарвали не малка част от времето си в компютърни клубове и са били част от появата на състезания по компютърни игри.
Основните грешки, които смятам, че допуснахме, следват именно тази мечта! Допуснахме да започнем да даваме месечни възнаграждения, без да поставим достатъчни условия за получаването на средствата. Развихме отбори извън BProGaming, които вместо да ни станат конкуренти и да се задържат в България, по един или друг начин отлетяха. Позволихме се да бъдем твърде близки с хора, които не бяха готови да бъдат професионалисти!

4. Какво мислиш относно регулацията на електронните спортове у нас и не мога да не те попитам относно напускането на poizon?

JoSeKi: Е, какво да мисля – тя засега не съществува, но смятам, че благодарение на нашия опит и с подкрепа от страна на другите хора, въвлечени в гилдията на електронните спортове, можем и трябва съвсем скоро да защитим интересите на хората, които искат да се занимават професионално с електронни спортове. Относно Валентин, нямам какво повече да добавя, мисля, че съм казал достатъчно. Той ми даде много ценен съвет, който аз ще се стремя да не спазя. Винаги съм търсил най-доброто за всеки един състезател в БПро, камоли за него. Без лоши чувства, има една песен на “BigDunn – Предател“, която изразява как се почустваха хората, които дадоха над 2 години от живота си, за да подкрепят поредното младо момче!

5. За какво мечтаеш в личен и професионален план?

JoSeKi: За мен в личен план е много просто- здраве, усмивки и действия – резултатите са това, което ме прави щастлив. В професионален план, като архитект, целите се постигат една по една.
Що се отнася до момчетата в BPro CS:GO, както и за всички други българи, които играят сериозно компютърни игри, просто мечтая български отбор с български екип да стигне до турнири като ESL One!


Автор: Toshk0